Gurbe Douwstra

Solo artiest

Gurbe Douwstra (Drachten, 17 februari 1954) startte na het gymnasium en zijn militaire diensttijd een opleiding als accountant. Hij stopte daar al na korte tijd mee en kwam bij toeval in de journalistiek terecht. Als verslaggever werkte hij bij enkele kranten in Groningen en Friesland. In 1981 werd Douwstra verslaggever bij Omrop Fryslân. Later werd hij er muziekredacteur. Al enkele jaren presenteert hij diverse radioprogramma’s bij Omrop Fryslân. Douwstra is al sinds zijn middelbare schooltijd met muziek actief. Vooral in Engelstalige blues­ en rockbandjes trad hij op als zanger, gitarist en songwriter.

In 1994 schreef Douwstra – ter gelegenheid van een bruiloft – een tekst in het Fries. Hiermee was de interesse gewekt. Met enkele vrienden richtte hij de folkgroep Bêdbuks op die na twee jaar weer stopte. Douwstra besloot daarop ‘solo te gaan’ met zijn opgebouwde Friese repertoire dat vooral bestaat uit levendige liedjes en vrolijke versjes over het leven van alledag.

Op een cd van het Dweilorkest De Glasblazers uit Heerenveen zong Douwstra de Friese versie van een Vader Abraham­hit: It lytse kafee oan de haven. Gurbe Douwstra treedt vaak samen op met basgitarist Sytse Wilkens. Douwstra één van de Fjouwer Trûbadoers en voorzitter van de Stichting Aaipop. Zowel in 2008 als 2009 behaalde het lied Cliffs of Moher de eerste plaats in de Fryske Top 100 van Omrop Fryslân.